sunnuntai 11. lokakuuta 2015

Vantaan puolimaraton 2015

Vantaan puolimaraton 2015


Puolimaraton viikon keskiviikkona oli Espoon Tapioiden juoksuklubin ensimmäinen yhteinen harjoitus. Harjoitus oli todella monipuolinen. Alkuun verrytelyä, sitten koordinaatio/askellus harjoituksia. Varsinaisena harjoituksena oli 3 x 5 x 200m, 200m palautuksin, sekä vielä loppuun yksi tonnin veto. Jokaisen vetosarjan välissä oli hieman pidempi palauttelu kävellen.

Loppuun oli vielä kuntopiiri, johon kuului punnerruksia, asekelkyykkyjä, lankuttelua ja "linkkareita". Harjoitus oli erinomainen ja meni oikein hyvin. Parasta mahdollista valmistautumista lauantain puolimaratonille harjoitus ei kuitenkaan ollut. Teoriassa olisi tietenkin ollut mahdollista tehdä harjoitukset hieman kevyemmin... Joidenkin uusien hyppyjen ja kuntopiiriliikkeiden takia pohkeet sekä takareidet kipeytyivät, mikä tuntui vielä lauantaina lähtöviivalla.

Juoksuklubin porukka vaikuttaa oikein mukavalta. Ryhmä on myös varsin kovatasoinen, monet ovat jo juosseet esimerkiksi maratonin alle kolmen tunnin. Aika hyvin kuitenkin pysyin menossa mukana ja odotan innolla seuraavaa harjoitusta. Jos jatkossakin suurinpiirtein mukana pysyy itseään kovempien harjoituksissa, niin eiköhän kehitystä ole odotettavissa!

Vantaa

Lähtövalmiina kotosalla


Puolimaratonin startti oli 14:00. Paikanpäälle lähdin hyvissä ajoin, ettei tarvitsisi turhaan jännäillä parkkipaikan saamisen tai jonkun muun vastaavan kanssa. Numerolapun nouto, sitten vähän lötköttelyä lattialla niin kauan kuin hermot kestivät. Vajaan parin kilometrin lämmittelyn sain myös tehtyä ennen starttia.

Lähdön odottelua hallilla
 

Juoksun alkaessa lämpötila oli 4 astetta. Asuvalintana oli shortsitrikoot, pitkähihainen tekninen paita sekä hanskat. Valinta osoittautui erittäin onnistuneeksi, ei tullut liian kylmä tai kuuma missään vaiheessa.

Tavoitteena oli lähteä varovaisesti metsästämään uutta puolimarotonin ennätystä, eli juosta alle 1:33;21. Garminista katselin tahtia ja kilometriaikoja, joiden tuli olla 4:24 min/km. Alkuun juoksu tuntui totta kai helpolta ja vauhtia piti hillitä koko ajan, ettei menisi överiksi. Pohkeissa ei painanut yllättäen yhtään, mutta takareisissä tuntui vielä aiemmat harjoitukset.

Vantaan puolimaraton  juostaan kahtena kierroksena. Ensimmäinen kilometri oli hieman liian nopea, niin kuin yleensä on tapana. Tämän jälkeen ajat asettuivat ensimmäisellä kierroksella aika lailla 4:24 min/km tuntumaan. Ensimmäinen kierros taittui ajassa 46:04, olin siis tavoite vauhtia edellä 26s. 

Juoksu oli tuntunut koko ensimmäisen kierroksen todella helpolta, ja minulla olikin suuria vaikeuksia hillitä itseni pysymään tavoitevauhdissa. Heittelin yläfemmoja lasten kanssa ja mieli oli todella korkealla.

Toisella kierrokselle annoin itselleni luvan hieman kiristää tahtia. Kilometrit kymmenen - seitsemäntoista menivat suunnilleen 4:22min/km, jonka jälkeen kilometriajat painuivat reilusti alle 4:20 min/km viimeisen täyden kilometrin mennessä aikaan 4:06 min/km ja viimeiset vajaat 200 metriä meni keskivauhdilla 3:55min/km. Puolimaratonin toinen puolisko taittui aikaan 45:33. Uusi puolimaratonin ennätysaika on nyt 1:31;37 !

Juoksun jälkeen ilme on tuima mutta mieli iloinen!


Keskisyke oli 180bpm ja maksimisyke 192bpm. Garminin raportti löytyy täältä:


Juoksu meni kaikenkaikkiaan loistavasti ja tuntui tavallaan todella helpolta. Keuhkoista olisi vielä kapasiteettiä löytynyt, mutta jaloista ei hirveän paljoa enempää olisi ollut mahdollista irti repiä.

Juoksun jälkeen nautin tarjolla olleita virvokkeita, banaania kahvia ym. Juoksijat pääsivät myös ilmaiseksi tikkurilan uimahalliin, jossa saunoin pidemmän kaavan mukaan ja uiskentelin altaassa reilut 16min. Uimalasit ja uimahousut olin totta kai osannut varata matkaan mukaan.

Todella hyvät tunnelmat jäivät Vantaalta tälläkin kertaa. Järjestelyt toimivat loistavasti reitin merkkauksen, liikenteenohjauksen huollon ym. osalta. Oikeastaan ainut miinuspuoli oli vessojen riittämättömyys, jonot kasvoivat välillä todella pitkiksi. Tapahtumasta näytettiin tällä kertaa myös erittäin laadukasta live striimiä ja vieläpä hyvällä kommentoinnilla. Striimiä ehdin maratonin osalta kotona hetken aikaa katsella.

Tästä on erittäin hyvä jatkaa kohti ensi vuoden syksyä kolmen tunnin alituksesta haaveillen!

Vuoden 2015 mitali


Viikon harjoitukset:




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti